Dzisiaj przygotujemy popularny sos indyjski na zimę. Świetnie urozmaica twoje codzienne menu. Wolę gotować chutney z czerwonej porzeczki bez ostrej papryki, ale w razie potrzeby można go dodać razem z jagodami.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- ocet - 50 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
- cynamon - 2 kije
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 120 g
- sól - 50 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 2-3 minuty.
Usuń cebulę, wlej jagody porzeczki na patelnię.
Dodaj gorącą wodę, przyprawy, cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Złap cynamon i wyrzuć. Wlej sól do sosu i wlej ocet.
Dusić przez kolejne 2 minuty, włożyć do wysterylizowanych słoików i zwinąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy