Istnieje stereotyp, że tylko bardzo doświadczone gospodynie domowe mogą przygotować pyszny domowy dżem. Ale w rzeczywistości jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Naprawdę trzeba mieć czas i cierpliwość, ale poza tym dżem gruszkowy z cytryną i pomarańczą jest niezwykle prosty w przygotowaniu.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 1 rzecz
- woda - 100 ml
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyciśnij sok z cytrusów. Dodaj wodę i cukier.
Zagotuj syrop i gotuj przez 5 minut.
Gruszki obierz i drobno posiekaj.
Włożyć do syropu i ponownie zagotować.
Gotuj dżem przez 25-30 minut na małym ogniu i włóż do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy