kawior z kurków na zimę przez maszynę do mięsa
Często zbieram kawior grzybowy na zimę. Ostatnio zastanawiałem się, czy można zrobić kawior z kurków. Teraz dzielę się z wami niesamowitym przepisem. Kawior jest delikatny, bogaty w grzybowy smak i pikantny.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel czosnek i cebulę od łuski. Drobno posiekaj i wyślij na patelnię rozgrzaną olejem.
Dobrze opłucz grzyby, osusz i wyślij do smażenia warzyw. Gdy grzyby się ugotują, zdejmij je z ognia i ostudź.
Przełóż grzyby z cebulą i czosnkiem przez maszynę do mięsa, wlej do rondla z grubym dnem. Dodaj sól i przyprawy do smaku, włóż liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Umyj pomidory, zalej wrzątkiem i zdejmij skórkę. Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa i dodaj do grzybów. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Przygotuj słoiki, wysterylizuj je. Rozsyp kawior w słoikach i zwiń. Odwróć pokrywki do dołu, zawiń w coś ciepłego i pozostaw tak, aż puszki całkowicie ostygną. Po ostygnięciu Schowaj w lodówce.