kawior z kurków na zimę przez maszynę do mięsa

1 godz. 0 min.
6 porcji
Kawior z kurków na zimę przez maszynkę do mięsa
lester120, stock.adobe.com
0

Często zbieram kawior grzybowy na zimę. Ostatnio zastanawiałem się, czy można zrobić kawior z kurków. Teraz dzielę się z wami niesamowitym przepisem. Kawior jest delikatny, bogaty w grzybowy smak i pikantny.

Składniki

  • kurki - 1 kg
  • pomidory - 3 kawałki
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 4 ząbki
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • Olej roślinny - 2 art. l
  • sól - do smaku
  • przyprawy i przyprawy - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel czosnek i cebulę od łuski. Drobno posiekaj i wyślij na patelnię rozgrzaną olejem.

Dobrze opłucz grzyby, osusz i wyślij do smażenia warzyw. Gdy grzyby się ugotują, zdejmij je z ognia i ostudź.

Przełóż grzyby z cebulą i czosnkiem przez maszynę do mięsa, wlej do rondla z grubym dnem. Dodaj sól i przyprawy do smaku, włóż liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Umyj pomidory, zalej wrzątkiem i zdejmij skórkę. Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa i dodaj do grzybów. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

Przygotuj słoiki, wysterylizuj je. Rozsyp kawior w słoikach i zwiń. Odwróć pokrywki do dołu, zawiń w coś ciepłego i pozostaw tak, aż puszki całkowicie ostygną. Po ostygnięciu Schowaj w lodówce.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy