Chcę podzielić się ulubionym przepisem na dżem morelowy z pestkami. U nas ten przysmak odlatuje od razu! Dżem jest aromatyczny, z cytrusową kwaskowatością, gorzką nutą pestek moreli i pikantnym finiszem gałki muszkatołowej. Radzę gotować!
Składniki
- morele (+100 g pestek moreli) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- gałka muszkatołowa - szczypta
- Skórka z cytryny - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Rozłup kości, usuń jądra, opłucz i osusz.
Umieść połówki moreli w misce i przykryj cukrem. Pozostaw na 2 godziny, aby uformować sok.
Włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i na małym ogniu, usuwając piankę, gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.
Ponownie podpal przedmiot i gotuj ponownie przez 30 minut po ugotowaniu.
Dodaj pestki moreli, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Gotuj dżem, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy dżem nabierze pięknego bursztynowego koloru.
Wlej gorący dżem morelowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zamknij i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.