Klasyczne Gruzińskie tkemali można przygotować z różnych rodzajów śliwek i śliwek wiśniowych. Czerwona śliwka wiśniowa nadaje sosowi niesamowicie apetyczny akcent. Ma przyjemny kwaśny i pikantny smak i świetnie nadaje się do mięsa, kurczaka, ziemniaków i prawie każdego innego dania.
Składniki
- śliwka wiśniowa (czerwony) – 1 kg
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- kolendra - 1 pęczek
- chmiel-suneli - 1 art.
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet jabłkowy - 1 art.
- czosnek - 4 ząbki
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj wodę do śliwki wiśniowej, gotuj przez 20 minut i przetrzyj przez sito.
Zmiel paprykę, czosnek i kolendrę w blenderze.
Dodaj wszystkie składniki do śliwki wiśniowej.
Doprowadź tkemali do wrzenia, gotuj przez kolejne 7 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy