Najzdrowszy jest dżem przygotowany bez obróbki cieplnej. Zachowuje maksymalne korzyści i naturalny smak owoców lub jagód. Taki dżem ma tylko dwie wady: 1. okres przydatności do spożycia nie jest zbyt długi; 2. zjada się bardzo szybko…
Składniki
- Malina - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj maliny i delikatnie spłucz.
Przykryj jagody cukrem w stosunku 1:1. Pamiętaj o malinach z tłuczkiem cukru i pozostaw na 3-4 godziny, aż cukier się rozpuści.
Następnie wymieszaj dżem i włóż do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i wyślij do lodówki. Z podanej ilości składników otrzymuję 2 słoiki po 0,5 l. maliny z cukrem bez gotowania są idealne do nadziewania wypieków, jako sos do zapiekanek i naleśników, lodów i sałatek owocowych, a także do celów leczniczych i po prostu do herbaty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy