maliny z cukrem na zimę bez gotowania

4 godz. 0 min.
2 porcje
Maliny z cukrem na zimę bez gotowania
Svetlana, stock.adobe.com
0

Najzdrowszy jest dżem przygotowany bez obróbki cieplnej. Zachowuje maksymalne korzyści i naturalny smak owoców lub jagód. Taki dżem ma tylko dwie wady: 1. okres przydatności do spożycia nie jest zbyt długi; 2. zjada się bardzo szybko…

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj maliny i delikatnie spłucz.

Przykryj jagody cukrem w stosunku 1:1. Pamiętaj o malinach z tłuczkiem cukru i pozostaw na 3-4 godziny, aż cukier się rozpuści.

Następnie wymieszaj dżem i włóż do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i wyślij do lodówki. Z podanej ilości składników otrzymuję 2 słoiki po 0,5 l. maliny z cukrem bez gotowania są idealne do nadziewania wypieków, jako sos do zapiekanek i naleśników, lodów i sałatek owocowych, a także do celów leczniczych i po prostu do herbaty.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy