Wszyscy są zaskoczeni tym dżemem. Co więcej, nikt nie może określić smaku, z czego jest ugotowany. Cukinia z pomarańczą to niezwykły deser, który można podawać z herbatą zamiast miodu. Aby wzmocnić cytrusowy smak, dodaję trochę skórki.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię obrać i pokroić na małe kawałki.
Opłucz pomarańcze wrzącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Usuń 1 łyżkę. Skórki, pomarańcze obrać, białe folie i pokroić.
Wrzuć cukinię i pomarańcze do garnka. Dodaj skórkę, przykryj cukrem i odstaw na 2-3 godziny.
Umieść garnek na małym ogniu, gotuj przez 2 minuty i odstaw na 1 godzinę.
Ponownie zagotuj masę, wlej sok z cytryny i gotuj przez 2 minuty.
Włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy