cukinia z pomarańczą na zimę

15 min
8 porcji
Cukinia z pomarańczą na zimę
minadezhda, stock.adobe.com
0

Wszyscy są zaskoczeni tym dżemem. Co więcej, nikt nie może określić smaku, z czego jest ugotowany. Cukinia z pomarańczą to niezwykły deser, który można podawać z herbatą zamiast miodu. Aby wzmocnić cytrusowy smak, dodaję trochę skórki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię obrać i pokroić na małe kawałki.

Opłucz pomarańcze wrzącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Usuń 1 łyżkę. Skórki, pomarańcze obrać, białe folie i pokroić.

Wrzuć cukinię i pomarańcze do garnka. Dodaj skórkę, przykryj cukrem i odstaw na 2-3 godziny.

Umieść garnek na małym ogniu, gotuj przez 2 minuty i odstaw na 1 godzinę.

Ponownie zagotuj masę, wlej sok z cytryny i gotuj przez 2 minuty.

Włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy