Odżywianie powinno być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Jest to szczególnie ważne zimą, kiedy jest bardzo mało świeżych warzyw i owoców. W przypadku dżemu z czerwonej i czarnej porzeczki niedobór witamin nie jest straszny. Ugotuj go według tego przepisu i bądź spokojny o swoje zdrowie!
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- czarna porzeczka - 1 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj oba rodzaje porzeczek i przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Na małym ogniu zagotuj dżem, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut.
Rozłóż w czystych, suchych słoikach, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy