Do tego dżemu biorę gęste, nieco niedojrzałe morele. Gęstość owoców decyduje o tym, czy owoce ugotują się podczas gotowania, czy pozostaną nienaruszone. Postępuj zgodnie z moimi zaleceniami, a otrzymasz piękny dżem z apetycznymi plasterkami moreli.
Składniki
- morele - 1,2 kg
- cukier - 700 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele dobrze opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.
Umieść owoce w misce i przykryj warstwą cukru: warstwa moreli-warstwa cukru itp.
Następnie delikatnie, aby uniknąć uszkodzenia plasterków owoców, wymieszaj zawartość miski i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować przez kilka minut, usuwając piankę. Zdejmij miskę z ognia i pozwól dżemowi lekko ostygnąć.
Umieść miskę z powrotem na ogniu i przy minimalnym ogniu gotuj dżem przez 10 minut po ugotowaniu.
Gorący dżem morelowy zapakuj do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź do góry nogami. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.