dżem morelowy w Klinach

18 godz. 0 min.
3 puszki po 450 ml
Dżem morelowy w plasterkach
Olga Romankova, stock.adobe.com
0

Do tego dżemu biorę gęste, nieco niedojrzałe morele. Gęstość owoców decyduje o tym, czy owoce ugotują się podczas gotowania, czy pozostaną nienaruszone. Postępuj zgodnie z moimi zaleceniami, a otrzymasz piękny dżem z apetycznymi plasterkami moreli.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele dobrze opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.

Umieść owoce w misce i przykryj warstwą cukru: warstwa moreli-warstwa cukru itp.

Następnie delikatnie, aby uniknąć uszkodzenia plasterków owoców, wymieszaj zawartość miski i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować przez kilka minut, usuwając piankę. Zdejmij miskę z ognia i pozwól dżemowi lekko ostygnąć.

Umieść miskę z powrotem na ogniu i przy minimalnym ogniu gotuj dżem przez 10 minut po ugotowaniu.

Gorący dżem morelowy zapakuj do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź do góry nogami. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy