marynowane grzyby niebieskawe na zimę
Wielu uwielbia marynowane grzyby. Dziś chcę podzielić się z wami najprostszym przepisem na marynowane sinenozhek. Przepis bez sterylizacji jest prosty i szybki. Okazuje się, że grzyby są smaczne, mięsiste, smakują trochę jak pieczarki.
Składniki
- Grzyby (niebieskawe) – 500 g
- woda - 500 ml
- liść laurowy - 2 szt.
- Goździk - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
- ocet (9%) – 60 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, namocz w misce z zimną wodą przez 30 minut. Następnie spuść wodę i powtórz procedurę jeszcze 2-3 razy.
Umieść czyste grzyby w garnku do gotowania, zalej czystą wodą, zagotuj i gotuj, usuwając powstałą pianę, na małym ogniu przez 20 minut. Wrzuć gotowe grzyby do durszlaka.
Do marynaty połącz 0,5 litra wody, soli, cukru, liści laurowych, goździków, obu rodzajów pieprzu i octu na patelni. Wymieszaj i zagotuj.
Gdy marynata zacznie się gotować, włóż do niej ugotowane grzyby, delikatnie wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Wrzące grzyby zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej marynatą do góry i szczelnie zamknij. Odwróć puszki z półfabrykatem do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.