marynowane grzyby niebieskawe na zimę

2 godz. 30 min.
2 puszki po 0,5 l
Marynowane grzyby sinenożki na zimę
Tatiana Bukhtoyarova, stock.adobe.com
0

Wielu uwielbia marynowane grzyby. Dziś chcę podzielić się z wami najprostszym przepisem na marynowane sinenozhek. Przepis bez sterylizacji jest prosty i szybki. Okazuje się, że grzyby są smaczne, mięsiste, smakują trochę jak pieczarki.

Składniki

  • Grzyby (niebieskawe) – 500 g
  • woda - 500 ml
  • liść laurowy - 2 szt.
  • Goździk - 2 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
  • ocet (9%) – 60 ml
  • cukier - 1 art.
  • sól - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, namocz w misce z zimną wodą przez 30 minut. Następnie spuść wodę i powtórz procedurę jeszcze 2-3 razy.

Umieść czyste grzyby w garnku do gotowania, zalej czystą wodą, zagotuj i gotuj, usuwając powstałą pianę, na małym ogniu przez 20 minut. Wrzuć gotowe grzyby do durszlaka.

Do marynaty połącz 0,5 litra wody, soli, cukru, liści laurowych, goździków, obu rodzajów pieprzu i octu na patelni. Wymieszaj i zagotuj.

Gdy marynata zacznie się gotować, włóż do niej ugotowane grzyby, delikatnie wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Wrzące grzyby zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej marynatą do góry i szczelnie zamknij. Odwróć puszki z półfabrykatem do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy