Robiąc takie konserwy na zimę, znacznie ułatwisz sobie gotowanie w przyszłości. Załóżmy, że chcesz ugotować buraka bez kapusty, a on jest już w połowie gotowy, przechowywany w słoikach. Wystarczy dodać go do bulionu, doprawić przyprawami i gotować przez 5 minut.
Składniki
- Burak - 2 kg
- marchew - 200 g
- cebula - 300 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 60 ml
- ocet - 60 ml
- sos pomidorowy - 200 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno zetrzyj obrane buraki i marchewki.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut.
Dodaj buraki, sos pomidorowy, cukier, sól i przyprawy. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i wyjmij patelnię z pieca.
Włóż do przygotowanych słoików i zwiń buraki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy