dżem gruszkowy bez sterylizacji

50 min
4 porcje
Dżem gruszkowy bez sterylizacji
Nitr, stock.adobe.com
0

Uwielbiam przepisy bez sterylizacji, aby nie tracić dodatkowego czasu przy kuchence w upale. Stosując kilka prostych sztuczek, możesz zrobić większość swoich ulubionych półfabrykatów. Dżem gruszkowy nie był wyjątkiem. Używam tego przepisu od kilku lat i jak dotąd go nie zawiodłem.

Składniki

  • Gruszka - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszki i przepuść przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier i zagotuj.

Gotuj dżem przez 40 minut na małym ogniu. 5 minut przed końcem dodaj kwas cytrynowy.

Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy