Jarzębina Nevezhinskaya to prawdziwe znalezisko dla kucharzy. W szczególności uzyskuje się z niego niesamowite preparaty na zimę. Taki dżem jest idealny do herbaty, do innych potraw i deserów, a także po prostu do wzmocnienia odporności zimą.
Składniki
- Jarzębina (niewierzyńska) – 1 kg
- woda - 3 szklanki
- cukier - 1.7 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i osusz jarzębinę i zalej wrzącą wodą przez kilka minut.
Zagotuj syrop z wody i cukru i wyślij tam jagodę.
Wymieszaj, zdejmij Syrop z ognia i pozostaw na noc.
Ponownie zagotuj, zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny.
Ponownie zagotuj dżem i ponownie zdejmij z ognia.
Powtórz tę procedurę do pożądanej konsystencji i zwiń dżem do słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy