dżem morelowy w plasterkach w syropie
Dzielę się prostym przepisem na pyszny dżem morelowy w plasterkach w syropie. Chociaż będziemy go gotować w kilku podejściach, Twój udział tutaj jest minimalny. Radzę wybrać gęste, lekko niedojrzałe morele, aby podczas gotowania owoce nie zamieniły się w puree.
Składniki
- morele (Waga netto) – 2 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Umieść przygotowane owoce w rondlu do gotowania.
Zagotuj syrop z wody i cukru.
Wlej połówki moreli wrzącym syropem cukrowym. Potrząśnij patelnią kilka razy, aby syrop równomiernie pokrył wszystkie morele. Pozostaw obrabiany przedmiot na kilka godzin (możesz na noc), aby morele wypuściły sok.
Gdy morele podadzą wystarczającą ilość soku, zagotuj przedmiot na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj dżem przez 5-7 minut, usuwając powstałą pianę. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Powtórz procedurę gotowania jeszcze dwa razy z przerwami na kilka godzin.
Po trzecim gotowaniu wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.