półfabrykaty na zimę
13.04.2023
pikantne lecho z papryki i pomidorów na zimę
1 godz. 15 min.
4 porcje
Pikantne lecho z papryki i pomidorów na zimę to idealny sposób na utrzymanie słonecznego lata w kuchni. Będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania, zwłaszcza mięsa i ryb. W zaledwie kilku prostych krokach możesz przygotować ten przepyszny i zdrowy przysmak na zimę.
Składniki
- pomidory - 1.5 kg
- cebula - 300 g
- marchew - 300 g
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 1 Głowa
- sól - 20 g
- cukier - 30 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa, dodaj olej, cukier i sól i gotuj przez 10 minut.
Posiekaj paprykę, posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.
Wyślij warzywa do pomidorów i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.
Dodaj posiekany czosnek. ostra papryka i ocet.
Dusić przez kolejne 10-15 minut i zwinąć lecho w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy