Jest tak wiele przepisów na śmietanę z czekoladą, a ten jest jednym z moich ulubionych. Dość proste, a jednocześnie niesamowicie pyszne ciasto nie pozostawi nikogo obojętnym. Będzie jeszcze ciekawiej, jeśli polej go polewą czekoladową.
Składniki
do ciast:
- mleko - 225 ml
- soda spożywcza (gaszony) – 10 g
- cukier - 140 g
- Olej roślinny - 90 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- czekolada - 80 g
- mąka - 180 g
do kremu:
- śmietana - 400 g
- cukier puder - 80 g
- esencja waniliowa - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść czekoladę w dowolny sposób i pozwól jej trochę ostygnąć.
Wymieszaj z masłem, mlekiem i ubitymi jajkami.
Osobno wymieszaj suche składniki, połącz obie masy i zagniataj do uzyskania gładkości.
Smaż 3-4 ciasta na gorącej patelni, lekko naoliwionej, pod przykryciem przez 8-10 minut.
Nie musisz odwracać ciast.
Ubij składniki kremu mikserem, aż będą puszyste.
Gdy ciasta ostygną, Zbierz śmietanę i pozostaw do zaparzenia w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy