dżem cytrynowy

20 min
4 porcje
Dżem cytrynowy
nolonely, stock.adobe.com
0

Cytrusy są sprzedawane w sklepach przez cały rok, więc możesz zrobić dżem cytrynowy w dowolnym momencie. Wielu gotuje go ze skórką, ale bez niego okazuje się znacznie delikatniejszy i piękniejszy. Opowiadam sprawdzony przepis, którego sam używam od wielu lat.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cytryny opłucz wrzącą wodą, obierz i białe folie.

Zmiel cytrusy w blenderze lub drobno posiekaj.

Przykryj cukrem i pozostaw na 3-4 godziny.

Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy