Pikantne marynaty są często podawane w celu podgrzania apetytu i jako przekąska do gorących napojów. Zwykle są to pomidory lub ogórki. Ale pikantna cukinia może być również pyszna. Wskazane jest konserwowanie młodych warzyw o cienkiej skórce.
Składniki
- cukinia - 2 kg
 - ostra czerwona papryka - 1 strąk
 - czosnek - 5 ząbki
 - koperek - 50 g
 - Chrzanów (liście) – 2 kawałki
 - liście porzeczki - 4 kawałki
 - czarny pieprz - 6 groszek
 - ocet - 60 ml
 - cukier - 80 g
 - sól - 60 g
 - woda - 1,8 L
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój w grube kółka.
Zmiel ostrą paprykę i obrany czosnek.
Złóż koperek, liście porzeczki i chrzanu, ostrą paprykę, czosnek, czarny pieprz do przygotowanych słoików.
Szczelnie ułóż cukinię, potrząsając nią kilka razy.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól.
Wlej marynatę do słoików i sterylizuj przez 15 minut.
Wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy