Pikantne marynaty są często podawane w celu podgrzania apetytu i jako przekąska do gorących napojów. Zwykle są to pomidory lub ogórki. Ale pikantna cukinia może być również pyszna. Wskazane jest konserwowanie młodych warzyw o cienkiej skórce.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 5 ząbki
- koperek - 50 g
- Chrzanów (liście) – 2 kawałki
- liście porzeczki - 4 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- ocet - 60 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
- woda - 1,8 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój w grube kółka.
Zmiel ostrą paprykę i obrany czosnek.
Złóż koperek, liście porzeczki i chrzanu, ostrą paprykę, czosnek, czarny pieprz do przygotowanych słoików.
Szczelnie ułóż cukinię, potrząsając nią kilka razy.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól.
Wlej marynatę do słoików i sterylizuj przez 15 minut.
Wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy