Wyciskanie soku z żółtych pomidorów niewiele różni się od robienia zwykłego soku pomidorowego. Napój wygląda egzotycznie i elegancko i korzystnie uzupełni każdy stół. Spróbuj takiego soku z cheburekami lub pasztecikami mięsnymi, jest bardzo smaczny!
Składniki
- żółte pomidory - 5 kg
- koperek - 3 parasol
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i pokrój w plastry.
Przepuść przygotowane pomidory przez sokowirówkę.
Umieść sok w garnku do gotowania, dodaj sól i parasole koperkowe. Ponieważ żółte pomidory są słodsze niż ich czerwone krewni, nie dodamy cukru do napoju.
Doprowadź sok do wrzenia i na średnim ogniu, mieszając, gotuj przez 15 minut.
Wlej wrzący sok z żółtych pomidorów do wysterylizowanego trzylitrowego słoika i zwiń. Odwróć słoik z napojem do góry nogami, zawiń go i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony sok przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.