
Aromatyczny, lekko cierpki kompot z tarniny z jabłkami przeniesie Cię myślami z mroźnej zimy do ciepłego lata. Ma niesamowitą moc utrzymywania odporności w sezonie przeziębień. Przygotuj zdrowy napój i ciesz się nim w mroźne zimowe wieczory.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sortuj Tarninę, Usuń szypułki, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz. Zagotuj wodę.
Jabłka obrać z rdzeni, pokroić w plasterki.
Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik jabłkami i tarnią, zalej wrzącą wodą i przykryj sterylną pokrywką. Pozostaw obrabiany przedmiot na 15 minut.
Po określonym czasie spuść płyn ze słoika do rondla, dodaj cukier i zagotuj syrop na średnim ogniu.
Wrzący syrop wlej z powrotem do słoika z jabłkami i tarnią i zwiń. Odwróć puszkę kompotu z tarniny i jabłek do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.