
Jeśli lubisz lemoniady i kompoty z truskawkami i bazylią tak samo jak ja je kocham - ten przepis jest specjalnie dla ciebie – Zalecam, aby nie dodawać zbyt dużo cukru, aby nie zagłuszył smaku pozostałych składników.
Składniki
- truskawka - 500 g
- cukier - 200 g
- Skórka z cytryny - 2 art.
- mięta - 10 listki
- bazylia - 10 listki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz truskawki, obierz je z ogonów, pokrój do smaku i włóż do rondla.
Przykryj jagodę cukrem, wymieszaj i pozostaw na kilka godzin, aby wypuściła sok.
Zagotuj truskawki, gotuj przez 10 minut na małym ogniu i dodaj posiekane warzywa i skórkę z cytryny w blenderze.
Gotuj dżem przez kolejne 5-20 minut, w zależności od pożądanej konsystencji.
Zdejmij go z ognia i zwiń w wysterylizowane słoiki. Możesz dodatkowo pokonać go blenderem do uzyskania jednorodnej konsystencji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy