jabłka w syropie w słoikach na zimę

20 min
8 porcji
Jabłka w syropie w słoikach na zimę
Stanislav Ostranitsa, stock.adobe.com
0

Ten przepis uczy, jak gotować jabłka w syropie na zimę. Owoce będziemy kroić na małe kawałki, więc będą używane zepsute i zgniłe. Taki przedmiot można podać na deser, wykorzystać do dekoracji ciast i innych wypieków.

Składniki

  • jabłka - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 120 ml
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj jabłka, obierz nasiona i pokrój w grube plasterki.

Umieść kawałki owoców w słoikach, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni.

Zagotuj wodę, wymieszaj z sokiem z cytryny i wlej do słoików z owocami. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.

Wlać wrzący syrop do słoików, zwinąć i owinąć kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy