Ten przepis uczy, jak gotować jabłka w syropie na zimę. Owoce będziemy kroić na małe kawałki, więc będą używane zepsute i zgniłe. Taki przedmiot można podać na deser, wykorzystać do dekoracji ciast i innych wypieków.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 120 ml
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj jabłka, obierz nasiona i pokrój w grube plasterki.
Umieść kawałki owoców w słoikach, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni.
Zagotuj wodę, wymieszaj z sokiem z cytryny i wlej do słoików z owocami. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.
Wlać wrzący syrop do słoików, zwinąć i owinąć kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy