dżem z głogu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z głogu
chamillew, stock.adobe.com
0

Jeśli kiedykolwiek w życiu zastanawiałeś się, co możesz zrobić z głogu – ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pyszny i oryginalny dżem doskonale urozmaica standardowy zestaw domowych półfabrykatów. I jak go prawidłowo ugotować – dowiesz się w przepisie.

Składniki

  • Głogów - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 300 ml
  • kwas cytrynowy - 2 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podgrzej cukier wodą, aż się rozpuści, mieszając.

Posortuj, opłucz i osusz głóg, zalej syropem i pozostaw na noc.

Dodaj kwas cytrynowy, zagotuj dżem i zagotuj do pożądanej gęstości.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy