Śliwki w syropie cukrowym to wielofunkcyjny kęs uwielbiany przez wiele gospodyń domowych. To pyszna uczta sama w sobie i idealne nadzienie do słodkich ciast, pasztecików i ciast. Słodki syrop można dodawać do herbat, kompotów, a nawet marynaty z kurczaka!
Składniki
- śliwki - 600 g
- woda - 180 ml
- cukier - 1,5 szklanki
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, lekko osusz, podziel na połówki i usuń pestki.
Szczelnie włóż połówki odpływu do wcześniej wysterylizowanych słoików.
Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut, aby się rozgrzały.
Wlej cukier do rondla, dodaj sok z cytryny i spuść płyn ze słoików ze śliwkami. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Z wrzącym syropem zalej połówki śliwek w słoikach do góry i natychmiast zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone śliwki w syropie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.