Zazwyczaj ucztom na Ferie Zimowe towarzyszą dania mięsne. Do nich należy podać śliwki z czosnkiem. Oryginalna przekąska zaskoczy gości apetycznym aromatem i niezwykłym, ale bardzo harmonijnym smakiem.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- czosnek - półgłówki
- ocet jabłkowy - 120 ml
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- Goździk - 1 rzecz
- cukier - 80 g
- Sol - 15 g
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść przyprawy, obrane ząbki czosnku i śliwki w słoikach.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj. Dodaj cukier, sól i ocet.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy