Zazwyczaj ucztom na Ferie Zimowe towarzyszą dania mięsne. Do nich należy podać śliwki z czosnkiem. Oryginalna przekąska zaskoczy gości apetycznym aromatem i niezwykłym, ale bardzo harmonijnym smakiem.
Składniki
- śliwki - 2 kg
 - czosnek - półgłówki
 - ocet jabłkowy - 120 ml
 - ziele angielskie - 2 groszek
 - czarny pieprz - 4 groszek
 - liść laurowy - 2 kawałki
 - Goździk - 1 rzecz
 - cukier - 80 g
 - Sol - 15 g
 - woda - 2 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść przyprawy, obrane ząbki czosnku i śliwki w słoikach.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj. Dodaj cukier, sól i ocet.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy