desery 14.07.2023

chude ciasto czekoladowe

1 godz. 10 min.
4 porcje
Chude ciasto czekoladowe
alisaaa, stock.adobe.com
0

W tym roku święto trafiło na czas postu? Nie rozpaczaj, ponieważ możesz zrobić chude ciasto czekoladowe. Jest prosty, smaczny i stosunkowo szybki. Do dekoracji używaj jagód, kawałków owoców, koralików cukrowych i kwiatów.

Składniki

do ciast:
  • mąka - 220 g
  • kakao - 2 art.
  • cukier - 1 szkło
  • Olej roślinny - 80 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • sól - na czubku noża
  • woda - 260 ml
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i sól.

Wlej olej, wodę i mieszaj, aż będzie gładka.

Włóż ciasto do dzielonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Polecam sprawdzić gotowość drewnianym szpikulcem.

Na małej patelni połącz kakao, cukier i wodę.

Zagotuj na małym ogniu i wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

Gotuj przez 2-3 minuty, wyjmij z pieca i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

Gotowy krem czekoladowy puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładki.

Ułóż ciasto na szerokim naczyniu, obficie polej ciepłą śmietaną i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy