W tym roku święto trafiło na czas postu? Nie rozpaczaj, ponieważ możesz zrobić chude ciasto czekoladowe. Jest prosty, smaczny i stosunkowo szybki. Do dekoracji używaj jagód, kawałków owoców, koralików cukrowych i kwiatów.
Składniki
- gorzka czekolada - 200 g
- kakao - 4 art.
- Manka - 3 art.
- cukier - 180 G
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Wlej olej, wodę i mieszaj, aż będzie gładka.
Włóż ciasto do dzielonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Polecam sprawdzić gotowość drewnianym szpikulcem.
Na małej patelni połącz kakao, cukier i wodę.
Zagotuj na małym ogniu i wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Gotuj przez 2-3 minuty, wyjmij z pieca i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Gotowy krem czekoladowy puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładki.
Ułóż ciasto na szerokim naczyniu, obficie polej ciepłą śmietaną i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.