dżem z czarnej figi

45 min
2 porcje
Dżem z czarnych fig
New Africa, stock.adobe.com
0

Dżem z czarnej figi to prawdziwy przysmak. Soczyste owoce i słodycz cukru tworzą jasny smak, a lekka kwaskowatość nadaje mu wyjątkowego uroku. To idealny dodatek do herbaty lub kawy, a także piękna dekoracja na stole.

Składniki

  • figi (czarny) – 700 g
  • cukier - 600 g
  • sok z cytryny - 30 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz figi, odetnij ogony i losowo posiekaj owoce.

Dodaj cukier, odstaw na 15 minut, a następnie zagotuj.

Dodaj sok z cytryny, gotuj dżem przez 20 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy