Fińskie ogórki kiszone na zimę

15 min
12 porcji
Ogórki kiszone po fińsku na zimę
tynza, stock.adobe.com
0

Nie tak dawno temu zacząłem konserwować fińskie marynaty na zimę. Na początku moja rodzina była ostrożna z tym przygotowaniem, ale potem wszyscy pokochali słodko-kwaśne warzywa. Podoba mi się, że w tym przepisie nie ma sterylizacji ani wielu wypełnień.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ogórki, obraną cebulę i czosnek.

W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i przyprawy.

Dodaj posiekane warzywa i gotuj przez 3-5 minut pod przykryciem.

Dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Ułóż ogórki w słoikach, zalej marynatą i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy