Nie tak dawno temu zacząłem konserwować fińskie marynaty na zimę. Na początku moja rodzina była ostrożna z tym przygotowaniem, ale potem wszyscy pokochali słodko-kwaśne warzywa. Podoba mi się, że w tym przepisie nie ma sterylizacji ani wielu wypełnień.
Składniki
- ogórki - 3 kg
 - cebula - 200 g
 - czosnek - 5 ząbki
 - liść laurowy - 4 kawałki
 - ziele angielskie - 5 groszek
 - ocet - 240 ml
 - cukier - 200 g
 - sól - 3 art.
 - woda - 3 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, obraną cebulę i czosnek.
W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i przyprawy.
Dodaj posiekane warzywa i gotuj przez 3-5 minut pod przykryciem.
Dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż ogórki w słoikach, zalej marynatą i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy