Nie tak dawno temu zacząłem konserwować fińskie marynaty na zimę. Na początku moja rodzina była ostrożna z tym przygotowaniem, ale potem wszyscy pokochali słodko-kwaśne warzywa. Podoba mi się, że w tym przepisie nie ma sterylizacji ani wielu wypełnień.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- cebula - 200 g
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 4 kawałki
- ziele angielskie - 5 groszek
- ocet - 240 ml
- cukier - 200 g
- sól - 3 art.
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, obraną cebulę i czosnek.
W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i przyprawy.
Dodaj posiekane warzywa i gotuj przez 3-5 minut pod przykryciem.
Dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż ogórki w słoikach, zalej marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy