dżem truskawkowy bez żelatyny

45 min
4 porcje
Dżem truskawkowy bez żelatyny
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Truskawka to ta sama jagoda, z której tak łatwo jest zrobić gęsty, jednolity dżem bez żelatyny i innych zagęszczaczy. Mówię Ci, jak osiągnąć taki wynik. Będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość, ale poza tym wszystko jest bardzo proste.

Składniki

  • truskawka - 1 kg
  • cukier - 1.2 kg
  • kwas cytrynowy - 1.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz, posortuj i osusz truskawki.

Rozgnieć go tłuczkiem i dodaj cukier.

Wymieszaj masę, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu.

Dodaj kwas cytrynowy i wlej dżem do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy