Dzisiaj chcę podzielić się kolejnym ciekawym przepisem na pierwsze danie - zupę z kluskami serowymi. Gotuję go na mocnym bulionie wołowym, a Ty użyj dowolnego według własnego uznania. Możesz gotować zupę nawet w zwykłej wodzie-okazuje się, że jest to również smaczna, ale lżejsza opcja.
Składniki
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula (Biały) – 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 2 łyżeczka
- koperek - 3 gałązki
- bulion mięsny (wołowina) – 2,5 l
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 3 art.
- ser - 100 G
- masło - 20 G
- mleko - 40 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zetrzyj marchewki i ser.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj marchewki z cebulą i smaż na złoty kolor.
Zagotuj bulion, dodaj ziele angielskie, smaż i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Połącz mąkę, ser, jajko, sól i zmielony czarny pieprz.
Wlej ciepłe mleko, stopione masło i zagnieść ciasto o średniej gęstości.
Łyżką deserową uformuj gnocchi i zanurz w gotującej się zupie. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Dodaj posiekany koperek, zmielony czarny pieprz i sól. Gotuj przez 3 minuty i wyłącz.