Jeśli lubisz domowe sosy, ale nie lubisz ich ciągle gotować - wystarczy raz ugotować dużą porcję i zwinąć w małe słoiki. Jednocześnie możesz gotować sosy sezonowe-na przykład ze świeżej śliwki wiśniowej.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- woda - 250 ml
- cukier - 3 art.
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 Głowa
- Chili - 1 rzecz
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwkę wiśniową wodą i gotuj przez 15 minut.
Wrzuć go do durszlaka i przetrzyj przez sito.
Dodaj posiekany czosnek, chili, sól, cukier i wszystkie przyprawy.
Doprowadź sos do wrzenia, gotuj przez 15 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy