Klasyczny tkemali ze śliwki wiśniowej na zimę

1 godz. 0 min.
2 puszki po 0,25 l
Klasyczny tkemali ze śliwki wiśniowej na zimę
shintartanya, stock.adobe.com
0

Gruzińskie sosy są słusznie uważane za najbardziej apetyczne i bogate na świecie. Możesz przygotować pyszne, kwaśne tkemali ze śliwki wiśniowej z aromatycznymi nutami przypraw, ziół i przypraw według tego prostego przepisu. Sos jest idealny do dań mięsnych i kebabów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwkę wiśniową, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut po ugotowaniu.

Spuść bulion śliwkowy do osobnego pojemnika.

Przetrzyj zmiękczoną śliwkę wiśniową przez drobne sito.

Opłucz wszystkie warzywa, osusz i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Drobno posiekaj ostrą paprykę.

Puree śliwkowe umieścić na patelni, doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez 10 minut.

Dodaj sól, cukier, kolendrę i chmiel suneli. Wymieszaj sos i gotuj przez kolejne 5 minut. Jeśli podczas gotowania sos stał się zbyt gęsty, rozcieńczyć go trochę bulionem śliwkowym.

Do gotującego się tkemali dodaj posiekany czosnek, ostrą paprykę i posiekane zioła. Dostosuj ilość dodanych ziół do swojego gustu (na przykład, jeśli nie lubisz kolendry, dodaj ją trochę mniej).

Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj sos przez kolejne 5-7 minut. Jeśli tkemali wydaje ci się kwaśny, zwiększ ilość cukru według własnego gustu.

Gorący tkemali wlać do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknąć i ostudzić. Schłodzony SOS najlepiej przechowywać w chłodzie - w piwnicy lub lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy