Klasyczny tkemali ze śliwki wiśniowej na zimę
Gruzińskie sosy są słusznie uważane za najbardziej apetyczne i bogate na świecie. Możesz przygotować pyszne, kwaśne tkemali ze śliwki wiśniowej z aromatycznymi nutami przypraw, ziół i przypraw według tego prostego przepisu. Sos jest idealny do dań mięsnych i kebabów.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1/3 strąk
- czosnek - 1 Głowa
- kolendra - 20 g
- pietruszka - 20 g
- koperek - 20 g
- mięta - 20 g
- chmiel-suneli - 1/2 CZ. l.
- mielona kolendra - 1/2 łyżeczka
- cukier - 4 CZ. l.
- sól - 1,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj śliwkę wiśniową, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut po ugotowaniu.
Spuść bulion śliwkowy do osobnego pojemnika.
Przetrzyj zmiękczoną śliwkę wiśniową przez drobne sito.
Opłucz wszystkie warzywa, osusz i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Drobno posiekaj ostrą paprykę.
Puree śliwkowe umieścić na patelni, doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez 10 minut.
Dodaj sól, cukier, kolendrę i chmiel suneli. Wymieszaj sos i gotuj przez kolejne 5 minut. Jeśli podczas gotowania sos stał się zbyt gęsty, rozcieńczyć go trochę bulionem śliwkowym.
Do gotującego się tkemali dodaj posiekany czosnek, ostrą paprykę i posiekane zioła. Dostosuj ilość dodanych ziół do swojego gustu (na przykład, jeśli nie lubisz kolendry, dodaj ją trochę mniej).
Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj sos przez kolejne 5-7 minut. Jeśli tkemali wydaje ci się kwaśny, zwiększ ilość cukru według własnego gustu.
Gorący tkemali wlać do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknąć i ostudzić. Schłodzony SOS najlepiej przechowywać w chłodzie - w piwnicy lub lodówce.