kompot z jabłek i gruszek na zimę

15 min
20 porcji
Kompot jabłkowo
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Trudno sobie wyobrazić spiżarnię, która nie ma co najmniej kilku słoików kompotu z jabłek i gruszek. To pyszny i zdrowy napój, który każdy może przygotować. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są Twoje owoce.

Składniki

  • jabłka - 500 g
  • Gruszka - 500 g
  • cukier - 250 g
  • sok z cytryny - 100 ml
  • woda (filtrowane) – 5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój owoce i skrop sokiem z cytryny. To ostrzeże ich przed brązowieniem.

Umieść jabłka i gruszki w słoikach, zajmując nie więcej niż jedną trzecią.

Napełnij wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut.

Odcedź do rondla i ponownie zagotuj. Dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty.

Wlać wrzący syrop do słoików z owocami, zwinąć i owinąć ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy