Jesienią wiadomo, że warzywa są najsmaczniejsze. Dojrzałe, pachnące i soczyste są dosłownie zalane słońcem. Nie przegap okazji, aby zrobić taki gulasz warzywny. W razie potrzeby możesz zastąpić bulion z kurczaka wodą lub całkowicie wykluczyć dodanie płynu.
Składniki
- bakłażany - 3 kawałki
- papryka - 300 g
- Dynia - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- pomidory - 3 kawałki
- Olej roślinny - 80 ml
- rosół z kurczaka - 250 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- koperek - 3 gałązki
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany w krótkie kostki, włóż do miski i zalej zimną słoną wodą na 10 minut.
Obierz dynię, cebulę i paprykę z nasion i łusek, posiekaj.
U podstawy pomidorów wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, sparz wrzącą wodą, usuń skórkę i pokrój.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj dynię, bakłażana, paprykę i liście laurowe. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj pomidory, gorący bulion i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Gotuj przez kolejne 7 minut.
Pieprz, sól i wyłącz ogrzewanie. Zaparz naczynie pod pokrywką przez 10 minut.
Podawaj gotowy gulasz warzywny na gorąco, posypując drobno posiekanym koperkiem.