Ten przepis spodoba się zwolennikom dobrego odżywiania i wegetarianom. Bez produktów zwierzęcych naleśniki są lekkie, smaczne i niskokaloryczne. Przepis wykorzystuje sok z cytryny-nie zdziw się, jest potrzebny do reakcji z proszkiem do pieczenia.
Składniki
- mąka - 220 g
- mleko (owsiane) – 250 ml
- cukier puder - 60 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 art.
- sól - na czubku noża
- olej kukurydziany - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.
W osobnym pojemniku połącz mleko owsiane, sok z cytryny i 1 łyżkę oleju kukurydzianego.
Wymieszaj oba półfabrykaty. Ciasto powinno być nieco grubsze niż na naleśnikach.
Posmaruj patelnię olejem, wlej trochę ciasta na środek, natychmiast tworząc idealne koło.
Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy