kompot z czerwonej jarzębiny na zimę

30 min
10 porcji
Kompot z czerwonej jarzębiny na zimę
stonefy, stock.adobe.com
0

Tak się złożyło, że nalewki i wywary są najczęściej przygotowywane z jarzębiny. W kuchni te jagody są rzadko używane. Proponuję naprawić sytuację i zrobić kompot z czerwonej jarzębiny. Można go pić od razu lub zamknąć na zimę.

Składniki

  • Jarzębina (czerwony) – 1 kg
  • cukier - 600 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda (filtrowane) – 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jarzębinę z gruzu i spłucz pod bieżącą wodą.

Ułóż jagody w czystych słoikach, wypełniając nie więcej niż dwie trzecie.

Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 25-30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 3-4 minuty.

Wlej kwas cytrynowy do słoików z jarzębiną i wlej wrzący syrop.

Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy