Tak się złożyło, że nalewki i wywary są najczęściej przygotowywane z jarzębiny. W kuchni te jagody są rzadko używane. Proponuję naprawić sytuację i zrobić kompot z czerwonej jarzębiny. Można go pić od razu lub zamknąć na zimę.
Składniki
- Jarzębina (czerwony) – 1 kg
- cukier - 600 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda (filtrowane) – 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jarzębinę z gruzu i spłucz pod bieżącą wodą.
Ułóż jagody w czystych słoikach, wypełniając nie więcej niż dwie trzecie.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 25-30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 3-4 minuty.
Wlej kwas cytrynowy do słoików z jarzębiną i wlej wrzący syrop.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy