Chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na kiszoną kapustę w puszkach na zimę. Przedmiot jest tak aromatyczny i bogaty w smak, że ogrzewa nawet w najzimniejsze dni. Ponadto jest doskonale przechowywany w bankach.
Składniki
- kapusta kiszona - 1.5 kg
- cebula - 600 g
- pomidory - 600 g
- papryka - 600 g
- marchew - 600 g
- sól - 2 art.
- cukier - 4 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 100 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę i paprykę, pokrój pomidory w kostkę i wyciśnij kapustę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj resztę warzyw i zagotuj. Dusić przez 15 minut.
Dodaj cukier, sól i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Wlać ocet, dusić kapuśniak przez kolejne 5 minut i zwinąć w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy