kompot z dzikiej gruszki na zimę

1 godz. 0 min.
1 porcja
Kompot z dzikiej gruszki na zimę
0

Kompot w puszkach to świetny sposób na cieszenie się smakiem świeżych owoców nawet zimą. Można go również przygotować z prawie wszystkich składników. Na przykład z dzikiej gruszki, która nie jest szczególnie jadalna, gdy jest świeża, surowa.

Składniki

  • Gruszka (dzika) – 400 g
  • woda - 2.5 L
  • cukier - 300 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij szypułki z gruszek.

Opłucz puszkę sodą lub poparz wrzącą wodą.

Ułóż gruszki i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 20 minut pod przykryciem.

Odcedź tę wodę do garnka, zagotuj ponownie i zalej przez kolejne 20 minut.

Ponownie odcedź wodę, dodaj do niej cukier i zagotuj.

Polej gruszki i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy