Aby sałatka była smaczna, musisz użyć składników, które dobrze się łączą. W sałatkach francuskich zadanie jest skomplikowane, ponieważ musisz również upewnić się, że masz piękną kombinację kolorów. W tym przepisie wszystko jest przestrzegane!
Składniki
- wołowina (gotowane) – 400 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ser (solidny) – 150 g
- ogórki kiszone - 200 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 8 sztuk
- orzechy włoskie (smażone) – 150 G
- cebula (duży) – 1 rzecz
- majonez - 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, ogórki i obraną cebulę.
Zetrzyj twardy ser i obrane jajka.
Opłucz suszone śliwki i zalej gorącą wodą przez 10 minut.
Odcedź, dokładnie osusz suszone śliwki ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
Zmiel orzechy włoskie w blenderze.
Użyj pierścienia do gotowania, aby ułożyć warstwę wołowiny na talerzu. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż cebulę, jajka i marynaty warstwami. Po jajkach i ogórkach dodaj trochę majonezu.
Posyp orzechami włoskimi, ułóż śliwki i ser.
Posmaruj sałatkę majonezem i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Sałatkę można ozdobić ziołami i posiekanymi orzechami.