Cierpkie jagody o pachnącym smaku będą świetną przekąską. Zaleca się je podawać z daniami z drobiu, wołowiny i królika. Agrest z czosnkiem gotuje się bez gotowania. Aby przedmiot stał przez całą zimę, stosuje się metodę podwójnego wylewania.
Składniki
- agrest - 700 g
- czosnek - 300 g
- ocet - 80 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, obierz suche ogony i spłucz.
Umieść czarny pieprz, ząbki czosnku i agrest w słoikach.
Wlać do góry wrzącą wodą i pozostawić na 20 minut pod przykryciem.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i zdejmij z ognia.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy