agrest z czosnkiem na zimę bez gotowania

20 min
6 porcji
Agrest z czosnkiem na zimę bez gotowania
tktyfy, stock.adobe.com
0

Cierpkie jagody o pachnącym smaku będą świetną przekąską. Zaleca się je podawać z daniami z drobiu, wołowiny i królika. Agrest z czosnkiem gotuje się bez gotowania. Aby przedmiot stał przez całą zimę, stosuje się metodę podwójnego wylewania.

Składniki

  • agrest - 700 g
  • czosnek - 300 g
  • ocet - 80 ml
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, obierz suche ogony i spłucz.

Umieść czarny pieprz, ząbki czosnku i agrest w słoikach.

Wlać do góry wrzącą wodą i pozostawić na 20 minut pod przykryciem.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.

Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i zdejmij z ognia.

Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy