Oprócz tradycyjnych kebabów, tkemali i chaczapuri, gruzińska kuchnia słynie z przepysznych marynat. Jeśli nigdy ich nie próbowałeś, radzę rozpocząć znajomość marynowanej kapusty w stylu gruzińskim z burakami. Chrupiącą przekąskę można podawać z daniami głównymi i po prostu.
Składniki
- kapusta - 1,5 kg
- Burak - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- kwas cytrynowy - 5 g
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę, cukier, sól i kwas cytrynowy. Gotuj przez 1 minutę i odłóż na bok do ostygnięcia.
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Obierz buraki i zetrzyj.
Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż, obierz nasiona, posiekaj.
Wszystko wymieszaj i dobrze zetrzyj, aby warzywa wypuściły sok.
Złóż przedmiot do przygotowanych słoików, mocno ubijając.
Wlej zimną marynatę na kapustę z burakami i pozostaw na 2-3 dni w ciepłym miejscu.
Zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i przenieś w chłodne miejsce. Po 5-7 dniach kapusta gruzińska będzie gotowa.