dżem jabłkowo-żurawinowy

45 min
4 porcje
Dżem z jabłek i żurawiny
Irina, stock.adobe.com
0

Mówiąc o uniwersalnych kombinacjach, nie można pominąć jabłek i żurawiny. Tworzą bardzo smaczny i zdrowy słodko-kwaśny dżem o pięknym bogatym kolorze, który jest tak przyjemny do smarowania tostów lub serwowania z naleśnikami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz jabłka, zalej szklanki wody, zagotuj i gotuj przez 15 minut.

Odcedź ten bulion, włóż do niego żurawinę i gotuj przez kolejne 3 minuty po ugotowaniu.

Zmiel masę blenderem, dodaj oba rodzaje cukru i cynamon i ponownie zagotuj.

Dodaj grubo starte jabłka i gotuj dżem przez kolejne 15-20 minut.

Zwiń obrabiany przedmiot w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy