Mówiąc o uniwersalnych kombinacjach, nie można pominąć jabłek i żurawiny. Tworzą bardzo smaczny i zdrowy słodko-kwaśny dżem o pięknym bogatym kolorze, który jest tak przyjemny do smarowania tostów lub serwowania z naleśnikami.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- żurawina - 300 g
- cukier - 1 kg
- cukier waniliowy - 3 art.
- mielony cynamon - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka, zalej szklanki wody, zagotuj i gotuj przez 15 minut.
Odcedź ten bulion, włóż do niego żurawinę i gotuj przez kolejne 3 minuty po ugotowaniu.
Zmiel masę blenderem, dodaj oba rodzaje cukru i cynamon i ponownie zagotuj.
Dodaj grubo starte jabłka i gotuj dżem przez kolejne 15-20 minut.
Zwiń obrabiany przedmiot w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy