Ach, jak chciałbym teraz przejść się wzdłuż nabrzeża Admiralicji, przejechać się jachtem nad Newą i skosztować lodów na Placu powstania. Podczas gdy ten spacer jest opóźniony, przygotujmy w domu prawdziwą marynatę leningradzką.
Składniki
- wołowina (filet) – 800 g
- jęczmień - 120 g
- ziemniaki - 300 g
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- ogórek solanka - 150 ml
- pomidory - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda - 2,5 L
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj umytą jęczmień, czarne ziarna pieprzu i kontynuuj gotowanie przez 45 minut po ugotowaniu.
Pokrój ogórki, marchewkę, obrane ziemniaki i cebulę.
Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj masę pomidorową i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
W rondelku z mięsem dodaj ziemniaki, ogórki i smażenie. Gotuj przez 10 minut.
Wlej solankę ogórkową, po 5 minutach dodaj sól i wyłącz.
Podawaj marynatę z gałązką świeżej pietruszki.