Tradycyjne poke przybyły do nas z Hawajów i bardzo szybko wszystkim przypadły do gustu, ponieważ jest co najmniej bardzo wygodne. A jednocześnie zdrowe, smaczne i różnorodne. Na przykład mówię Ci, jak gotować poke z krewetkami i warzywami.
Składniki
- krewetki (obrane) – 360 g
- kukurydza - 100 g
- ogórki - 1 rzecz
- cebula fioletowa - 0.5 kawałki
- marchew - 0.5 kawałki
- Burak - 0.5 kawałki
- rzodkiewka - 4-5 sztuk
- nori - 2 liścia
- szczypiorek - 3-4 pióra
- Sezam - 1 CZ. l.
- olej sezamowy - 0.5 łyżeczka
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 0.3 łyżeczka
- majonez - 2 art.
- sos chili (lub inny ostry) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Smaż obrane krewetki w mieszaninie dwóch olejów przez kilka minut.
Dodaj przyprawy do smaku i sos sojowy i smaż przez kolejną minutę.
Cienko pokrój i zetrzyj wszystkie warzywa i nori.
Ułóż je losowo w miseczkach razem z krewetkami.
Do sosu wymieszaj majonez z ostrym sosem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy