Jakie przepisy na gulasz nie zostały wymyślone! A mięso jest używane inaczej, a warzywa są najbardziej niezwykłe i przyprawy, a klasyczny przepis na wołowinę jest niezasłużenie zapomniany. Szybko naprawmy sytuację i ugotujmy pyszny gulasz już dziś!
Składniki
- wołowina (polędwica) – 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- mąka - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- sos pomidorowy - pół szklanki
- liść laurowy - 4 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj wołowinę i dobrze zrumień ze wszystkich stron.
Dodaj posiekaną cebulę i kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez 4-5 minut. Posyp równomiernie mąką, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Dodaj sos pomidorowy, liść laurowy, sól i mieszankę papryki w moździerzu.
Po 5 minutach wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy