W klasycznych przepisach pilaw jest zwykle przygotowywany z wieprzowiny, jagnięciny lub wołowiny, ale nie jest gorszy z domowego kurczaka. Jak na mój gust, tak jest jeszcze lepiej! Często robię taki pilaw i podaję go na stole z kiszoną kapustą lub lekką sałatką warzywną.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka i namocz w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny.
Odcedź, ponownie opłucz mięso i lekko osusz kawałki ręcznikiem papierowym.
Smaż kurczaka na oleju roślinnym na złoty kolor. Średnio zajmuje to 10-15 minut.
Przenieś mięso do kotła, dodaj zirę, liść laurowy, berberys i połowę wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Przenieś pieczeń do mięsa, dodaj umyty ryż, sól, pozostałą wodę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.
Wyłącz ogrzewanie i pozostaw pilaw pod przykryciem na 20 minut.