sałatki
22.01.2022
Sałatka warstwowa z wołowiną, pieczonymi pieczarkami, ogórkami i jajkami
25 min
5 porcji
Naucz się robić Francuskie sałatki? Radzę zacząć od tego prostego przepisu. Ugotuj mięso i jajka z wyprzedzeniem, ale pieczarki powinny być świeżo ugotowane. Przestrzegaj kolejności warstw, nie zapomnij o soli, pieprzu i majonezie.
Składniki
- wołowina (gotowany) – 250 g
- pieczarki - 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ogórki (średnie) – 2 kawałki
- Zieleń (Dowolna) – 20 g
- majonez - 120 g
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, pieczarki, ogórki i zioła.
Obierz jajka i posiekaj.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż pieczarki do miękkości.
Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: wołowina, jajka, ogórki i smażone pieczarki. Po każdej warstwie dodaj sól, pieprz i majonez.
Grubo posyp sałatkę posiekanymi ziołami i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy