Doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że z kurkami wszystko jest znacznie smaczniejsze. Grzyby są rodzajem naturalnego polepszacza smaku. Proponuję przekonać się o tym z własnego doświadczenia, przygotowując julienne z kurków. Gwarantuję, że gorąca przekąska mile cię zaskoczy.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kurki posortuj, opłucz i pokrój.
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Obierz cebulę, a także posiekaj.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż, aż będzie przezroczysty.
Dodaj kurki i gotuj przez 10 minut.
Osobno roztop masło na patelni.
Dodaj mąkę i smaż na złoty kolor, często mieszając.
Dodaj mleko, sól, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
Włóż smażone kurki do wysmarowanych kokilek.
Dodaj sos, starty ser i wymieszaj.
Piecz julienne kurki przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.