przekąski 03.07.2023

julienne z kurek

30 min
2 porcje
Julienne z kurkami
Julia, stock.adobe.com
0

Doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że z kurkami wszystko jest znacznie smaczniejsze. Grzyby są rodzajem naturalnego polepszacza smaku. Proponuję przekonać się o tym z własnego doświadczenia, przygotowując julienne z kurków. Gwarantuję, że gorąca przekąska mile cię zaskoczy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Kurki posortuj, opłucz i pokrój.

Zetrzyj ser na drobnej tarce.

Obierz cebulę, a także posiekaj.

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż, aż będzie przezroczysty.

Dodaj kurki i gotuj przez 10 minut.

Osobno roztop masło na patelni.

Dodaj mąkę i smaż na złoty kolor, często mieszając.

Dodaj mleko, sól, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Włóż smażone kurki do wysmarowanych kokilek.

Dodaj sos, starty ser i wymieszaj.

Piecz julienne kurki przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy