Obfite i zdrowe danie dla tych, którzy selektywnie podchodzą do kwestii odżywiania. Bułki PP są przygotowywane z lekko solonego pstrąga, gotowanego ryżu, dojrzałego awokado i chrupiącego nori. Do pracy potrzebujesz bambusowej Maty i ostrego noża.
Składniki
- pstrąg (małosolna) – 260 g
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- awokado - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- ocet - 2 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowany ryż wymieszaj z octem i cukrem.
Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę.
Pokrój maślany miąższ owocu i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój pstrąga na cienkie, prostokątne kawałki.
Rozłóż bambusową matę na stole, ułóż warstwę ryżu i delikatnie ubij palcami.
Na wierzchu umieść arkusz nori błyszczącą stroną do dołu.
Ułóż kawałki awokado na szerokiej stronie w paski.
Zwiń ciasną rolkę, pomagając sobie bambusową matą.
Przykryj gotową bułkę kawałkami pstrąga.
Pokrój na małe kawałki, ułóż na talerzu i podawaj z sosem sojowym.