przekąski 22.01.2022

klasyczny przepis na hummus z tahini

25 min
4 porcje
Klasyczny przepis na hummus z tahini
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele ciekawych przepisów na hummus. Niektórzy lubią dodawać różne przyprawy i warzywa, a inni lubią klasyczną wersję. O tym ostatnim porozmawiamy dalej. Przeczytaj uważnie, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz i zacznij!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca opłucz i namocz w zimnej wodzie przez noc.

Zmień wodę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Spuść płyn do osobnego pojemnika i rozłóż ciecierzycę do wyschnięcia na ręczniku.

Po 10 minutach umieść ciecierzycę w misce blendera i zmiksuj, aż będzie gładka.

Dodaj tahini, oliwę z oliwek, paprykę i 3 łyżki wywaru z ciecierzycy. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.

Gotowy hummus wymieszaj z sokiem z cytryny i solą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy