Istnieje wiele ciekawych przepisów na hummus. Niektórzy lubią dodawać różne przyprawy i warzywa, a inni lubią klasyczną wersję. O tym ostatnim porozmawiamy dalej. Przeczytaj uważnie, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz i zacznij!
Składniki
- ciecierzyca (suchy) – 250 g
- tahini - 5 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- papryka - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca opłucz i namocz w zimnej wodzie przez noc.
Zmień wodę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Spuść płyn do osobnego pojemnika i rozłóż ciecierzycę do wyschnięcia na ręczniku.
Po 10 minutach umieść ciecierzycę w misce blendera i zmiksuj, aż będzie gładka.
Dodaj tahini, oliwę z oliwek, paprykę i 3 łyżki wywaru z ciecierzycy. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.
Gotowy hummus wymieszaj z sokiem z cytryny i solą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy